Broj upita o kriptovalutama od strane japanskih investitora je opao u trećem kvartalu 2018. prema izveštaju koji je objavila japanska Agencija za finansijske usluge (FSA) u petak, 16. novembra.

FSA, koja nadgleda kripto tržište zemlje, objavila je podatke o kvartalnim pitanjima do kraja septembra 2018. Nadzorni organ je primio 1231 zahteva, što je blagi pad u odnosu na 1602 u Q2.

Prema regulatoru, 34% tih pitanja (418 slučaja) bilo je povezano sa generalnim pitanjima, i 32% (398 slučaja) su se odnosile na rezultate pojedinačnih transakcija i ugovora. Ostalih 34% su slučaji koji nisu specifično pomenuti u objavljenim podacima.

Prema najnovijim podacima iz FSA, interesovanje za kripto polako se smanjuje tokom cele godine. Finance Feeds, novinarska agencija koja piše o finansijskim tehnologijama, zapazila je da je početkom 2018. u Japanu došlo do rasta kripto upita, a FSA je registrovao oko 3559 zahteva.

Japan je iskusio dva velika kripto haker napada u 2018. godini. U januaru, lokalna kripto berza Coincheck imala je gubitke od 523 miliona u NEM, vredno skoro 534 miliona dolara u to vreme. Drugog puta u septembru, hakeri su ukrali kripto u vrednosti od 59 miliona dolara od japanske berze Zaif.

Nakon najnovijeg hakerskog napada, Japanska asocijacija virtuelne berze (JVCEA), koja je nezavisno-regulatorno telo sastavljeno od 16 japanskih licenciranih kripto berzi, objavila je da će pooštriti svoja pravila tako što stave ograničenje na broj digitalnih valuta koja se mogu upravljati onlajn preko bilo koje menjacnice.

Kasnije u oktobru, FSA je JVCEA-u dala samoregulativni status, omogućavajući joj da odredi pravila za zaštitu imovine klijenata, detaljno izloži o politici sprečavanje pranje novca (AML), i da daje radne smernice kripto menjačnicama.

 

Pripremio: Marko Mihajlović