Dve trgovinske grupe u japanskoj industriji kriptovaluta su se dogovorile da sledećeg meseca formiraju još neimenovanu organizaciju koja će sama regulisati lokalno kripto tržište u saradnji sa Japanskom agencijom za finansijske usluge (FSA), izveštva Nikkei Asian Review u subotu 3. marta.

Ova saradnja u japanskoj kripto sferi dolazi nakon hakerskog napada na menjačnicu Coincheck, sa gubitkom od preko 534 miliona dolara u NEM-u, ovo je najveći hakerski napad u kripto svetu od Mt. Gox-a. Napad koji je uzrokovan upadom u novčanik niske sigurnosti koji skladišti NEM, takođe je podstakao FSA da sprovede inspekcijske mere na 15 neregistrovanih kripto menjačnica, uključujući Coincheck.

Trgovinske grupe koje žele da se samoregulišu, od kojih je jedna Japanska kriptovalutna poslovna asocijacija (JCBA), predstavljaju 16 registrovanih operatera na kripto tržištu. Operateri na tržištu će navodno raditi zajedno kako bi proizveli standarde sigurnosti investitora u industriji, uključujući i kreiranje smernica za ICO. Nikkei piše da će grupa moći da zahteva usaglašenost svojih članova.

Taizen Okujama, predsednik devizne trgovačke platforme Money Partners Group, kao i predsedavajući JCBA, biće predsednik nove organizacije. Okujama je rekao za Nikkei Asian Review da je cilj ove nove organizacije da "čitav kriptovalutni sektor iznese samoregulaciju".

Juzo Kano, izvršni direktor berze BitFlyer u Tokiju i šef Japanske blokčein asocijacije (JBA), biće potpredsednik.

Ako je nova grupa odobrena kao nezavisno regulatorno telo od strane vlade, organizacija ima pravo da zabrani određene virtuelne valute da ih koriste registrovani kripto operateri u zemlji, ako na primer za novčiće sumnja se da su korišćeni u pranju novca, izveštava Nikkei Asian Review. Dok čeka odobrenje FSA, novo regulatorno telo će biti privremeno otvoreno za registrovane operatere i menjačnice.

Sredinom februara sedam velikih kriptovalutnih kompanija povezalo se kako bi kreirale CryptoUK, prvu trgovačku organizaciju koja će samoregulisati kripto tržište unutar Ujedinjenog Kraljevstva.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić