Japanski ministar finansija nije siguran da će javnost prihvatiti promenu oporezivanja transakcija kriptovaluta, izveštava Cointelegraph Japan 25. juna.

Tokom današnjeg sastanka budžetskog odbora Gornjeg doma parlamenta, Taro Aso - zamenik premijera Japana - rekao je da kripto transakcije treba oporezovati kao "odvojeno poresko poravnanje" (Poresko poravnanje je aranžman koji je prihvatljiv za poreske organe koji dozvoljavaju poreskom obvezniku da se povuče sa neizmirenim poreskim dugovima koji su manji od prvobitnog duga), a ne njihovu sadašnju klasifikaciju kao "razni prihodi", dok istovremeno izražavaju sumnju u reakciju javnosti zbog "pravičnosti poreza".

Trenutna stopa poreza za kripto transakcije ima maksimalno 55 procenata, a promena njegove kategorije bi joj donela do 20 posto fiksnog poreza slično akcijama ili trgovanju na forexu.

Tokom istog sastanka, Aso je napomenuo da je položaj kriptovaluta u međunarodnom finansijskom sektoru neizvesan. Takođe je govorio o značaju razvoja blokčein tehnologije, ali je dodao da podrška ovoj tehnologiji može biti kontraverzna, s obzirom da ona potpada pod kriptovalute.

Japanska Agencija za finansijske usluge (FSA) je prošle nedelje bila aktivna, objavljujući obaveštenja o poboljšanju poslovanja za kripto berze kao deo svojih tekućih regulatornih inspekcija nakon haka japanske kripto berze Coincheck u januaru u vrednosti od 530 miliona dolara.

25. juna su dva potpredsednika Japanske samoregulatorne berze kriptovaluta podneli ostavke, nakon što su obe njihove berze dobile prethodne nedelje upozorenje od FSA o unapređenju poslovanja.

 

Pripremio: Nikola Tasić