Japanska Asocijacija berzi virtuelnih valuta (JVCEA) će, kako se prenosi u izveštaju Cointelegraph Japana od 18. juna, objaviti nova neobavezujuća pravila.

Zvanično objavljivanje regulatornih smernica, postavljenih 27. juna, navodno će uključivati zabranu insajderskih trgovanja i sankcionisati zaposlene na kripto berzama ukoliko se upuste u "neprimereno" trgovanje.

U cilju usklađivanja sa propisima o sprečavanju pranja novca (AML), predlog o neobavezujućoj regulativi će zabraniti trgovanje anonimnim kriptovalutama, kao što su Monero i Zcash, na berzama.

Formiran krajem aprila, nakon krađe NEM-a u vrednosti od 530 miliona dolara na japanskoj kripto berzi Coincheck, JVCEA je samoregulatorno telo koje je kombinovalo dva kripto entiteta koji već postoje - Japansku blokčein asocijaciju (JBA) i Japanka asocijacija kriptovalutnog poslovanja (JCBA).

Organizacija, koja se sastoji od 16 japanskih licenciranih kripto berzi, opisuje svoje rad kao inspekciju sigurnosnih procedura kripto berzi u Japanu, kao i konkretnije zadatke poput procene tokena izdatih u inicijalnoj ponudi novčića (ICO).

U aprilu, korejska samoregulatorna kriptovalutna asocijacija objavila je sopstveni set smernica koje uključuju upravljanje novčićima klijenata odvojeno od sopstvene ponude, držanje minimalnog kapitala od 1,8 miliona dolara i objavljanje redovnih revizorskih i finansijskih izvještaja.

 

Pripremila: Majda Petrović