Prema novom uvidu u procesu pregleda zahteva za kripto licence od strane japanske finansijske agencije, sedam zahteva će biti odobreno ili odbijeno u sledeća dva meseca. Cointelegraph Japan izveštava o ovom razvoju događaja 12. januara.

Nove informacije u vezi sa procesom pregleda zahteva koja je pružila Agencija za finansijske usluge (FSA) otkrila je da se radi o dugotrajnoj proceduri koja traje skoro šest meseci od trenutka podnošenja zahteva - što uključuje podnošenje odgovora na više od 400 pitanja - do zvaničnog odbijanja ili odobrenja.

Prema objašnjenju FSA-a, nakon što su dobili odgovore, agencija komunicira sa kompanijom kako bi utvrdili biznis plan, sajbersigurnost, sistem upravljanja, kao i sprečavanje pranje novca (AML) I CFT. U ovoj fazi pregleda zahteva, službenici agencije će lično verifikovati prakse kompanije.

Nakon prve faze - koja navodno traje oko 4 meseca - kompanija će zvanično podneti zahtev FSA-u. Agencija će u ovom trenutku da proveri zahtev i da odluči da li će izdati licencu tokom sledeća 2 meseca.

FSA je izjavio da u prvom delu pregleda učestvuju 21 kompanija, a sedam je već u fazi odlučivanja. Prema ovim podacima se može zaključiti da bi do sedam kompanija moglo da dobije novu licencu do leta.

Kao što je Cointelegraph nedavno izvestio, FSA je negirala da razmatra dopuštanje bitkoin (BTC) trgovačkog fonda (ETF), glasina koju je nedavno započeo Blumberg.

FSA takođe razmatra regulativu neregistrovanih kompanija koji traže investicije u kriptovalutama, izveštava Cointelegraph 8. januara.Pripremio: Marko Mihajlović