Odeljenje japanske policije otvorilo je novu zgradu "Cyber" i okupilo 500 svojih agenata u jedinicu za sprovođenje zakona posvećenu rešavanju visokotehnološkog kriminala, objavio je Rojters 2. aprila.

"Cyber" zgrada će imati šest odeljenja i ojačaće saradnju između dosadašnjih vlasti.

Taj potez dolazi nakon januarskog napada kada je 532 miliona dolara nestalo nakon hakerskog napada na menjačnicu Coincheck, koji je u stvari i najveći kripto napad u istoriji. Posle ovog  događaja, statistika objavljena od strane japanske Nacionalne policijske agencije (NPA) otkrila je da je preko 6,2 miliona dolara u kriptovalutama nestalo ili ukradeno u 2017. godini.

Praćenjem nestalog NEM-a (XEM) iz Coincheck-a, japanska policija je uspela da identifikuje i dovede u pitanje osobu iz Tokija, koji ima u vlasništvu plen iz Coinchecka.

Do sredine marta, za četrdeset procenata ukradenih sredstava je rečeno da su već pušteni u opticaj na menjačnicam u Japanu i Kanadi. Praćenje sredstava je i dalje aktuelno.

Japanska policija primila je 69.977 izveštaja o visokotehnološkom kriminalu između januara i juna 2017. godine. NPA je pronašla 200.000 lažnih prodajnih mesta u anketi o visokotehnološkoj sigurnosti, decembra 2017. godine. Za sajtove je rečeno da su napisani na "neprirodnom" japanskom jeziku.

Japanska kompanija je 2017. godine potrošila 10,45 miliona dolara za borbu protiv sajber kriminala. Japan je zabeležio povećanje troškova od 52%, za troškove nastale kršenjem podataka, prema globalnom izveštaju IBM-a 2017.

Uprkos Coincheck-u i ozloglašenom kolapsu Mt. Gox-a, procenjeno je da je otprilike polovina svetske trgovine bitkoina u jen. Broj japanskih vlasnika bitkoina je između 2-3 miliona, sa čak 16 kripto menjačnica registrovanih u skladu sa novim licencama koje izdaje Državni organ za finansijske usluge (FSA).

Teška regulatorna klima 2018. godine dovela je do toga da su se dve japanske kripto menjačnice dobrovoljno zatvorile svoje poslovanje prošlog meseca u očekivanju inspekcija FSA.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić