Kripto firme sa sedištem u Japanu nisu prijavile prihode u vrednosti od 10 milijardi jena (93 miliona dolara) u poslednjih nekoliko godina do marta 2019. godine, izveštavaju lokalne novine Asahi Shimbun 5. juna.

Prema Asahi-u, oko 30 kripto firmi i 50 pojedinaca od marta nije prijavilo svoje prihode od trgovine kriptovalutama, navodno zbog visokog poreza na ovu vrstu prihoda.

Do danas, japanski poreski regulatori navodno smatraju kripto prihode kao prihode van radnog odnosa, koji se oporezuju sa 55%. U skladu sa važećim zakonom, lokalni subjekti koji godišnje zarađuju više od 200.000 jena (1.850 dolara) u takvim prihodima, dužni su da ih prijave, navodi se u članku.

Kao što je ranije objavljeno, u cilju borbe protiv utaje poreza u industriji, japanska vlada priprema novi sistem koji će ovlastiti Nacionalnu poresku agenciju (NTA) da traži informacije o prihodima od kripto berzi, uključujući imena i adrese. Novi zakon, koji se očekuje da će biti uveden u aprilu 2020. godine, će omogućiti NTA da traži podatke prvenstveno za one korisnike čija je zarada od kripta iznosila više od 10 miliona jena (88,700 dolara).

Asahi dodaje da će novi sistem biti pokrenut u januaru 2020. godine, a takođe će ovlastiti japansku vladu da kazni berze ili kripto operatere koji ne objave potrebne informacije.

Ranije ove godine, Japanska asocijacija nove ekonomije (JANE) zatražila je od Japanske agencije za finansijske usluge (FSA) da razmotri smanjenje kripto poreza sa sadašnjih 55% na 20%. Udruženje je takođe zatražilo od regulatora da ne uvodi nikakvo oporezivanje za transakcije u različitim kriptovalutama.

U međuvremenu, Japan, koji je navodno rangiran kao druga zemlja na globalnom nivou po prometu kripto berzi, nakon SAD-a, nedavno je usvojio novu kripto regulativu u gornjem domu parlamenta. Donji dom predložio je zakonske amandmane u cilju pooštravanja lokalnih propisa o trgovanju kriptovalutama, uključujući i trgovinu na margini.