Japanski "Mitsubishi UFJ Trust and Banking" se priprema za pokretanje servisa koji će zaštiti "vlasnike" kriptovaluta ako se berze koje oni koriste zatvore ili budu hakovane, objavljuje japanski onlajn mediski servis Nikkei Asian Review.

Bankarski gigant će nastaviti povezivati odgovarajuće zapise na berzama kriptovaluta sa kupcima koji se odluče za ovakav vid usluge. U slučaju da berza propadne ili bude kompromitovana, Mitsubishi UFJ će nadoknaditi svojim klijentima gubitke prema evidencijama koje oni čuvaju.

Nikkei izveštava da će početi sa uslugama vezanim za bitkoin trgovanja i da bi mogla početi najranije u aprilu. Korisnici kripto berzi koji izaberu opciju čuvanja svojih sredstava od strane Mitsubishi UFJ moraće da plate naknadu za takvu vrstu usluge.

Međutim, kako tvrdi direktor Tokijske berze Bitbank Norijuki Hiroši, dodatna naknada može biti mala cena za one koji više vole da veruju tradicionalnim finansijskim institucijama.

"Kupci će se osećati bezbrižno znajući da banka kojoj veruju pazi na njihova sredstva."

Investitori kriptovaluta u Japanu su posebno osetljivi na rizike vezane za upotrebu kripto berzi - najveća japanska kriptovalutna berza Mt.Gox neslavno se zatvorila 2014. godine nakon hakerskog napada gde je ukradeno 850.000 bitkoina od strane korisnika berze.

Japan je poznat kao globalni lider u investicijama i regulaciji kriptovaluta. Nikkei izveštava da će Japanska agencija za finansijske usluge prepoznati kriptovalute kao imovinu koja može biti poverena do aprila 2018. godine.


 

Pripremio: Bojan Zečević