Mark Karpeles - bivši direktor sada ugašene bitkoin (BTC) berze Mt.Gox - je osuđen na zatvorsku kaznu nakon što je proglašen krivim za manipulaciju finansijskim podacima. Prenosi Blumberg 15. marta.

Okružni sud u Tokiju proglasio je Karpelesa krivim što je svoje lične finansije mešao sa sredstvima berze kako bi prikrio gubitke platforme prouzrokovane hakom. Dobio je zatvorsku kaznu u trajanju od dve i po godine, koju neće morati da izdržava ukoliko ne izvrši drugo krivično delo u roku od četiri godine.

Međutim, sud je oslobodio Karpelesa zbog navodne pronevere, navodeći da:

"Optužba za zloupotrebu elektronskih zapisa je tačna i zaslužuje kaznu, ali nema dokaza o proneveri."

Kao što je ranije navedeno, Mt.Gox je hakovan 2011. godine, sa skoro 24.000 oštećenih korisnika. Kasniji kolaps berze početkom 2014. doveo je do gubitka 850.000 bitkoina (BTC), vrednih oko 460 miliona dolara u to vreme (oko 3,3 milijarde dolara u vreme pisanja).

Iako optužbe za prevaru i proneveru nisu bile u direktnoj vezi sa krađom, Karpelesovo ponašanje nakon hakovanja platforme izazvalo je sumnju. U leto 2015. godine, neposredno pre podizanja optužnice protiv njega, Karpeles je navodno pronašao 200.000 nestalih BTC-a u oflajn novčaniku.

Blumberg navodi da je sud tvrdio da ne može "olako da gleda na krivičnu odgovornost optuženog", optužujući Karpelesa da je prouzrokovao "masivnu štetu svojim korisnicima":

„Nema opravdanja za optuženog, koji je inženjer po struci, da zloupotrebi svoj status i ovlašćenje za obavljanje ovakvih krivičnih dela.“

Otkako je njegovo suđenje počelo u julu 2017. godine, Karpeles nastavlja da održava svoju nevinost i optužio je japanski pravosudni sistem - koji, kako Blumberg primećuje, ima stopu osuđivanja od 99% - zbog nepravednog postupanja. On tvrdi da je mesecima bio ispitivan bez pravnog zastupnika i da je “zlostavljan” kako bi potpisao priznanje.

Kako je saopšteno, ranije ovog meseca sud SAD-a odbio je Karpelesov predlog da ostane odvojena tužba, koja ga optužuje za ličnu odgovornost za gubitke investitora, u svetlu postupaka za rehabilitaciju u Japanu.

U februaru, Karpeles je odbacio takozvani pokret "GoxRising", predvođen kontroverznim Brokom Pirsom, koji je tvrdio da može ponovo pokrenuti trgovačku platformu i ubrzati kompenzaciju za kreditore Mt.Gox-a.