Japanski investitori u kriptovalute će ove godine platiti između 15 i 55 procenata na ostvarenu dobit evidentiranu u njihovim prijavama za godišnji porez, preneo je Blumberg u četvrtak, 8. februara.

Japanska nacionalna poreska agencija je odlučila još "prošle godine" da se kapitalne dobiti na transakcijama virtualne valute smatraju "ostalim prihodima", piše Blumberg.

Porez na dobit ostvaten kriptovalutama je veći od poreza na dobit od akcija i deviza koji iznosi oko 20% i manji od poreza koji se primenjuje na one koji zarađuju više od 40 miliona jena godišnje (oko 367.600 dolara).

Za razliku od toga, Južna Koreja je u januaru najavila da će menjačnice kriptovaluta biti oporezovane 24,2%, u skladu s postojećom poreskom politikom za korporacije.

Prema Blumbergu, skoro 40% bitkoin (BTC) trgovine je nedavno bilo na štetu jena, što znači da će zemlja dobiti velike prihode od oporezivanja kriptovaluta.

 

Chart

Pic
Image source: Bloomberg

Blumberg izveštava da japanska nacionalna poreska agencija kreira bazu podataka o investitorima u kriptovalute, kako bi potencijalno obezbedila primenu poreskih zakona i da bi zadržala timove u Tokiju i Osaki kako bi nadgledali elektronsko trgovanje.

Služba poreske uprave SAD-a (IRS) takođe je danas objavila da su stvorili istraživačke tim od 10 osoba u cilju pronalaženja korisnika kriptovaluta koji nisu prijavili svoj profit u svojim poreskim izveštajima.

Japan je prepoznao bitkoin kao zakonito metod plaćanja u aprilu 2017. godine, korak ka pomoći vladi da spreči neregulisane menjačnice od hak-a i lošeg upravljanja poput Mt. Gox u 2014. godini.

 

 

Pripremio: Nikola Mosurović