Hakeri su navodno ukrali kriptovalute u vrednosti od 59 miliona dolara iz japanske kripto berze Zaif, objavio je 19. septembra Cointelegraph Japan.

Prema lokalnom izveštaju, kao rezultat proboja sigurnosnih protokola 14. septembra, hakeri su uspeli da ukradu 4,5 milijardi jena iz onlajn novčanika korinsika, kao i 2,2 milijarde jena iz imovine kompanije, što čini ukupne gubitke od 6,7 milijardi jena ili oko 59,7 miliona dolara.

Tech Bureau Inc, koji upravlja Zaifom, naveo je u saopštenju za javnost da je berza otkrila grešku na serveru 17. septembra, nakon čega je Zaif privremeno obustavio depozite i povlačenja. 18. septembra, iz berze su shvatili da je greška bila hak, a incident je prijavljen japanskom finansijskom regulatoru, Agenciji za finansijske usluge (FSA). Hakeri su ukrali 5.966 bitkoina (BTC) i nešto bitkoin keša (BCH) i MonaCoin-a (MONA).

Prema Tech Bureau Inc, firma Fisco Digital Asset Group pomoći će Zaifu da pokrije izgubljenu imovinu korisnika pružanjem 5 milijardi jena (44,5 miliona dolara). Tech Bureau je sklopio ugovor sa Fisco-om da otpusti više od polovine svojih direktora i korporativnih revizora, pored toga što bi Fisco postao glavni vlasnik akcija u komaniji.

Zaif berza je 101. najveća berza kriptovaluta po obimu trgovine, prema CoinMarketCap-u.

Ranije ove godine, Zaif je priznao da je imao "sistemski problem" koji je korisnicima omogućio da u februaru besplatno dobiju trilionske vrednosti bitkoina (BTC). 16 klijenata je slučajno moglo da "trguje" jenima za kriptovalutu po stopi od 0 jena po novčiću.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić