Japanska kripto berza Zaif najavila je da će transfer preduzeća od ‘Tech Bureau’  do ‘Fisco Digital Asset Group’ (FDAG) postati efektivan 22. aprila, a da će rad berze započeti sledećeg dana. Cointelegraph Japan je izvestio o razvoju događaja 20. aprila.

Bitkoin (BTC), bitkoin keš (BCH) i monacoin (MONA) ukradeni su sa berze u hakerskom napadu koji se desio u septembru prošle godine, što je dovelo do gubitka u iznosu od 6,7 milijardi jena (oko 59,8 miliona dolara). Sa akvizicijom, što je deo plana za kompenzaciju korisnika, FDAG je pružio finansijsku podršku u iznosu od 5 milijardi jena (oko 44,6 miliona dolara) Tech Bureau i time su dobili većinu akcija preduzeća.

Kao što je Cointelegraph izvestio u oktobru 2018. godine, prodaja berze je deo plana da pruže nadoknadu korisnicima koji su izgubili monacoin u hakerskom napadu nakon prodaje preduzeća. Korisnicima se vraća novac, sa tim da će 40% biti u fiat valuti, a 60% u kriptu. Rata nadoknade biće 144,548 jena (1,28 dolara) po MONA koinu, a podizanje novca biće omogućeno 23. aprila.

Sredinom marta, 18-godišnji haker je upućen japanskim tužiocima zbog krađe kriptovaluta. On je izvršio hakerski napad na Monappy, digitalni novčanik koji se može instalirati na pametnim uređajima, a ukradeno je 15 miliona jena (preko 134.000 dolara)

 

Pripremio: Marko Mihajlović