Partnerstvo između četiri velike japanske kompanije je sklopljeno sa ciljem da se sprovede istraživanje u vezi sa potencijalnom upotrebom blokčeina u distribuciji električne energije, stoji u izjavi za medije objavljenoj u ponedeljak 15. oktobra.

Kansai Electric Power Co. (Kepco) će sarađivati sa Mitsubishi UFJ bankom, kompanijom za IT menadžment Nihon Unisys i sa univerzitetom Tokija na projektu, koji bi trebao da dozvoli proizvođačima solarne energije da prodaju višak energije zainteresovanim potrošačima.

„Zbog velike raširenosti obnovljivih energija poput solarne energije, trenutni sistem za distribuciju energije se menja od standardnog na novi koji je samoodrživ, i postoji mogućnost da će se u budućnosti električna energija razmenjivati direktno između korisnika..preko platforme,“ predviđa se u izjavi.

Ova vest je samo jedna u nizu koja objavljuje testiranje bločeina u elektroprivredi, dok se širom sveta sprovode razni projekti.

U Španiji, u projektu drugačije vrste - farma za rudarenje kriptovaluta sa snagom od 300 megavati - će koristiti solarnu energiju i prodavati je korisnicima bez posrednika, tvrdili su vlasnici farme u junu.

Za japansko istraživanje, u izveštaju stoji da Nihon Unisys razvija sistem, dok će Kansai Electric „praviti i demonstrirati sistem u istom eksperimentalnom centru i da će univerzitet Tokio oceniti i sumirati istraživanje.“ Mitsubishi UFJ banka će davati savete u vezi sa korišćenjem blokčeina za namirivanje transakcija.

Ovo partnerstvo nije prvi put da u zemlji sarađuju velike firme iz privrede i blokčeina. U martu, treća firma u zemlji po proizvodnji energije - Chubu Electric Power Company - je objavila da će sarađivati sa startapom koji se bavi internetom stvari (IoT) Nayuta Inc i softverskom kompanijom Infoteria kako bi istražili upotrebu blokčeina za praćenje električnih vozila dok se pune.


 

Pripremio: Stevan Kostić