Aplikacija za plaćanje putem Ripla, MoneyTap, sada je počela sa radom, prema zvaničnom tvitu 3. oktobra. Služba koja je zadužena za potrošače je delom osnovana od strane Ripla i japanskog finansijskog giganta SBI Holdings.

Na sajtu proizvoda, MoneyTap će koristiti Ripl blokčein rešenje xCurrent kako bi omogućio domaće bankarske transfere u "realnom vremenu". Vlasnici računa u tri japanske banke - SBI Sumishin Net banka, Suruga banka i Resona banka - mogu poslati sredstva koristeći mobilnu aplikaciju, koja je kompatibilna i sa iOS i Android uređajima.

Nakon registracije, korisnicima će trebati samo njihovi brojevi mobilnih telefona ili QR kod za kompletiranje transfera u japanski jen ili u neku drugu valutu, bez provizije. Platni sistem će biti osiguran pomoću ugrađene sigurnosne tehnologije uređaja, kao što su biometrijski sistemi za potvrđivanje prijavljivanja koji koriste skeniranje otisaka prstiju.

Kao što je ranije rečeno, poslednja preostala prepreka za pokretanje MoneyTap-a je otklonjena krajem prošlog meseca, kada je SBI Holdings objavio da je obezbedio licencu od japanskih regulatora za rukovanje elektronskim plaćanjima kao "pružalac usluga elektronskih poravnanja" prema zakonu koji je objavljen u martu 2017. godine.

Prema ranijim najavama, MoneyTap će konačno videti konzorcijum od 61 japanske banke - predstavnike više od 80% svih japanskih bankarskih sredstava – koji će učestvovati u ovoj službi.

U drugim geografskim jurisdikcijama, španska bankarska grupa Santander najavila je u martu da će objaviti aplikaciju za prekogranične isplate koristeći Riplov xCurrent i RippleNet platforme.

 

Pripremio: Nikola Tasić