Japanski finansijski regulator objavio je podatke za četvrti kvartal 2018. godine o broju zahteva za oslobađanje od poreza za kriptovalute, pokazujući dalje smanjenje, prema izveštaju Agencije za finansijske usluge (FSA) objavljenom 8. februara.

FSA, koja je odgovorna za nadgledanje kripto ekosistema zemlje, objavila je najnovije podatke o broju zahteva od septembra do kraja decembra 2018. godine i bilo ih  duplo manje nego u trećem kvartalu 2018. (1.231).

U izvještaju se navodi da 235 slučajeva, ili 29%, uključuju opšte zahteve, dok se 228 slučajeva, ili 28%, odnosi na rezultate pojedinačnih transakcija.

Od početka 2018. godine, broj istraga se smanjio skoro pet puta u odnosu na 3.559 zahteva koje je FSA registrovala tokom prva tri meseca 2018. godine.

Vraćajući se na avgustu 2018. godine, FSA poverenik je naglasio da Japan želi rast sektora kriptovaluta. Prošle jeseni, japanski nadzornik objavio je planove za jačanje procesa registracije za berze kriptovaluta, korak koji ima za cilj smanjenje rizika vezanih za tržište, prema izveštaju Cointelegraph-a od 2. septembra 2018. godine.

U januaru, Cointelegraph Japan je izvestio da bi 7 aplikacija koje traže licence za berze kriptovaluta u zemlji mogle da budu odobrene u roku od 6 meseci.

 

Pripremio: Nikola Mosurović