Japanska Agencija za finansijske usluge (FSA) podnela je izveštaj o kažnjavanju sedam kripto menjačnica i privremeno obustavila aktivnosti još dve, nakon nekoliko inspekcija pokrenutih januarskim hakovanjem Coincheck-a, izveštava CNBC u četvrtak, 8. marta.

FSA je izdala naloge za unapređenje poslovanja zbog nedostatka “odgovarajućih i potrebnih sistema unutrašnje kontrole” za sedam menjačnica, uključujući Coincheck, za koju je posebno navedeno da ne poseduje sistem za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Menjačnice Bit Station i FSHO će biti zatvorene mesec dana počevši od danas, prema rečima CNBC-a. FSA je objavila da je visoki zvaničnik Bit Station-a koristio bitkoine korisnika u lične svrhe, a Bit Station je potvrdio njegovu registarsku prijavu za razmenu.

Hakovanje NEM-a u vrednosti od oko 500 miliona dolara iz japanske Coincheck kripto menjačnice pripisano je činjenici da su novčići bili čuvani na slabo obezbeđenom novčaniku (hot wallet-u). Kao posledica toga usledio je pregled Coincheck-a od strane finansijske agencije, koja je naredila svim japanskim menjačnicama da predaju izveštaje o svojim sistemima za upravljanje rizicima.

FSA je, sredinom februara, najavila da će da izvrši direktnu proveru mera zaštite u 15 japanskih kripto menjačnica, koje trenutno čekaju da budu registrovane.

Coincheck je obećao korisnicima refundaciju svih ukradenih novčića, u izjavi koju je podržala FSA. Ona je, preko CNBC-a, potvrdila da Coincheck ima dovoljno sredstava da to učini i da će uskoro objaviti plan nadoknade.


 

Pripremila: Kristina Ristin