Japanska Agencija za finansijske usluge (FSA) odobrila je rad za četiri nove virtuelne menjačnice u zemlji od početka decembra 2017. godine. Krajem septembra, agencija je odobrila prijave prve grupe podnosilaca prijava koja je brojala jedanest menjačnica.

FSA je u izjavi objavljenoj na svojoj veb stranici tvrdila da bi trebalo dozvoliti rad samo za 15 menjačnica kriptovaluta koje  “ispunjavaju definiciju prema Zakonu o fondovima za poravnanja”. Odobreni su Tokyo Bitcoin Exchange Co. Ltd., FTT Corp., Bit Arg Exchange Tokyo Co. Ltd. i Xtheta Corp.

Od četiri kompanije, samo Xtheta Corp je ovlašćena da truguje sa više kriptovaluta: Bitcoin Cash (BCH), Ripple (XRP), Litecoin (LTC), Ethereum (ETH), Ethereum Classic (ETC), NEM (XEM) i Monacoin (MONA). Ostalim menjačnicama je dozvoljeno samo trgovanje bitkoinom (BTC).

FSA procenjuje druge aplikacije

Prema navodima FSA, ostale aplikacije se još uvek procenjuju. Bilo je i 12 kompanija čije su prijave odbijene jer nisu ispunjavali zahteve agencije za registraciju. Kompanije koje nisu dobile dozvolu za rad su već zatvorile svoje poslovanje.

Među aplikacijama koje se razmatraju je i ona od Coincheck-a, koja je druga po veličini bitkoin menjačnicom u Japanu. U svojoj izjavi objavljenoj 1. decembra, menjačnica je tvrdila da je prijava za “virtualnog trgovca valutama” podneta sredinom septembra i da se još uvek razmatra.

U novembru, FSA je objavila dokument sa detaljima o administrativnim pitanjima koja uključuju ona pitanja koja pokrivaju virtuelne valute i ICO projekte. Direktiva objašnjava kako će agencija pratiti menjačnice digitalnih valuta.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić