Japanski finansijski regulator Agencija za finansijske usluge (FSA) razmatra da promeni pravnu osnovu za to kako reguliše berze kriptovaluta, izveštava lokalni mediji Sankei 3. jula.

FSA navodno razmatra da reguliše kripto berze putem Zakona o finansijskim instrumentima i berzama (FIEA), umesto trenutne zakonske osnove, Zakona o platnim uslugama. Prema Senkai-u, to znači da će berze imati jaču zaštitu korisnika. FIEA obavezuje firme koje trguju hartijama od vrednosti da upravljaju sredstvima svojih klijenata i hartijama od vrednosti, kao što su akcije, odvojeno od korporativnih sredstava.

Prema važećem zakonodavstvu, kriptovalute su zakonski postavljene kao sredstvo plaćanja poput elektronskog novca. Ukoliko FSA počne da reguliše berze FEIA-om, kriptovalute će biti tretirane kao finansijski proizvod. FIEA će takođe otvoriti mogućnost uvođenja kripto derivata poput sredstava kojima se trguje na berzama (ETF).

Sankei piše da je NEM hak od 523 miliona u Coincheck-u početkom ove godine doprineo tome da FSA uzime u obzir drugačiju zakonsku osnovu za kripto berze. Nakon haka, FSA je pokrenula istragu o 15 neregistrovanih berzi, gde je pronašla razne sigurnosne i regulatorne nedostatke u poslovanju berzi.

Ranije ovog meseca, Asocijacija berzi virtuelnih valuta (JVCEA) objavila je novi set pravila. Samoregulatorno berzansko telo ima za cilj da se bolje uskladi sa postojećim propisima o sprečavanju pranja novca (AML), a takođe će zabraniti trgovanje kriptovalutama zasnovanim na anonimnosti kao što su Monero i Zkeš.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić