Japanska agencija za finansijske usluge (FSA) je odobrila samoregulatorni status lokalnoj kripto industriji, ovlastivši Japansku asocijaciju berzi virtuelnih valuta (JVCEA) da nadgleda prostor, prenosi Cointelegraph Japan u sredu, 24. oktobra.

FSA očekuje od samoregulatornog tela da odredi pravila za zaštitu imovine klijenata, razradi politiku sprečavanja pranja novca (AML) i daje smernice za rad kripto berzama.

Neimenovani zvaničnik iz FSA, koga je citirao Reuters, smatra da stručnjaci iz JVCEA mogu bolje da se nose sa regulativama nego vladino telo, naglašavajući da je to "industrija koja se brzo razvija. Bolje je da stručnjaci na vreme prave zakone nego birokratija".

Samoregulacija stupa na snagu odmah, počev od 24. oktobra, sa osnovnim pravilima i smernicama koje su već objavljene na veb-sajtu JVCEA-e. Nadzorno telo za sada ima 15 zaposlenih, ali planira da poveća taj broj na 20 do novembra, prenosi Cointelegraph Japan.

JVCEA je osnovana u aprilu 2018. godine, sastoji se od 16 kompanija koje su registrovane kao berze kriptovaluta. Grupa je formirana nakon januarskog haka kada je ukradeno 534 miliona dolara u NEM-u iz japanske kripto berze Coincheck.

JVCEA opisuje svoje dužnosti kao kontrolu sigurnosti kripto berzi u zemlji, kao i druge specifične zadatke kao što je procena tokena izdatih u ICO projektima.

Nakon haka japanske kripto berze Zaif u avgustu, kada je ukradeno 6,7 milijardi jena (59,7 miliona dolara) u kripto sredstvima koja su pripadala kompaniji i njenim klijentima, JVCEA je najavila strožije propise za "onlajn novčanike". Organizacija je takođe planira da uspostavi ograničenje na količinu digitalnih valuta kojima berza može da raspolaže onlajn.