Agencija za finansijske usluge (FSA) iz Japana pokrenula je istragu nakon što je navodno 60 miliona dolara u kriptu ukradeno od lokalne kripto berze Zaif - izveštava Cointelegraph Japan u petak (21. septembar).

Prema izveštaju, FSA je poslala svoje osoblje u Tech Bureau - matičnoj kompaniji Zaif berze sa sedištem u Osaki - kako bi potvrdili da li će kompanija biti u mogućnosti da pokrije gubitke korisnika.

Kako je saznao Cointelegraph Japan, Japanska asocijacija virtuelnih berza (JVCEA) pozvala je sve lokalne kripto berze da sprovedu hitnu kontrulu svojih sigurnosnih protokola. Nakon obaveštenja, berze BitFlyer i Quoine su objavile da nisu primetile nikakav propust tokom provere podataka.

Kao što je Cointelegraph ranije izvestio, berza Zaif se već susrela sa bezbednosnim problemima još 14. septembra, ali greška na serveru je tek otkrivena 17 septembra. Hakeri su, kako se navodi ukrali kripto u vrednosti od oko 4,5 milijardi jena iz korisničkih novčanika, zajedno sa još 2,2 milijarde jena u kripto sredstvima od same kompanije sa ukupnom krađom od oko 59,7 miliona dolara.

Prema Cointelegraph Japanu, Zaif je prethodno dobio dva administrativna upozorenja od strane FSA u martu i junu ove godine. Prvo takvo upozorenje se dogodilo zbog "pada sistema" i "prevarantskih povlačenja sredstava". Uprkos tome što Zaif nije uspeo da unapredi bezbednost, berza ipak nije zatvorena.

Japanska nacionalna policijska agencija je nedavno objavila izveštaj u kome se navodi da su kripto krađe triplirane u 2018. godini. Tokom prvih šest meseci ove godine 60,503 milijardi jena (540 miliona dolara) vrednosti u kriptu je ukradeno sa različitih servisa, berzi, novčanika...

Najveći hak ove godine se dogodio u januaru, kada je kriptovaluta NEM u vrednosti od 58 milijardi jena (520 miliona dolara) ukradena sa kripto berze Coincheck.


 

Pripremio: Bojan Zečević