Japanski ministar finansija Taro Aso potvrdio je da su vlasti u petak, 2. februara, izvršile istragu nedavno hakovane menjačnice kriptovaluta Coincheck kako bi "osigurale zaštitu korisnika".

Agencija za finansijske usluge (FSA) izvršila je ovaj korak pre isteka roka (zakazan za kasnije ovog meseca), ubrzo nakon što je Coincheck predao nalog o haku od 530 miliona dolara, koji se dogodio 26. januara.

U sklopu paketa regulatornih mera za sanaciju koji se očekuju od menjačnice, izveštaj o haku bi trebalo da rasvetli sigurnosne propuste koji su navodno dozvolili hakerima da ukradu pola milijarde u NEM-u sa naloga u roku od sat vremena.

Prema lokalnom časopisu The Japan Times, FSA je danas saopštila da je naredila svim menjačnicama kriptovaluta u zemlji da podnesu izveštaj o svojim sistemima upravljanja rizicima.

Coincheck i NEM nastavljaju da se bore sa samim hakom - Cointelegraph je 27. januara izvestio da je Coincheck obećao da će vratiti sva ukradena sredstva. 30. januara, NEM tim je izvestio da su neki od ukradenih novčića prebačeni na različite adrese.


 

Pripremio: Nikola Mosurović