Japanska finansijska kompanija Mizuho planira da uvede digitalnu valutu u martu, koju će koristiti za doznake i plaćanja, prenosi Nikkei-a 26. decembra.

Prema članku, naknade koje će maloprodajne trgovine morati da plate za prihvatanje valute biće znatno niže od naknada koje se naplaćuju za korišćenje kreditnih kartica. Prenos sredstava između digitalnog novčanika i bankovnog računa će navodno biti besplatan, kao i međusobna korisnička razmena.

Osim toga, prema Nikkei-u, Mizuho grupa je uspela “da se složi sa oko 60 regionalnih banaka ” u promovisanju bezgotovinskih plaćanja. Štaviše, regionalne banke će navodno biti u mogućnosti da pruže usluge pod zajedničkim imenom, koje u ovom trenutku još nisu uspostavljene.

Valuta će navodno biti upravljana aplikacijom na mobilnim telefonima, a isplate će biti

izvršene pomoću QR kodova. Token će se koristiti kao stejblkoin koji je fiksiran po ceni od 1 jena po jedinici, piše Nikkei-a.

Mizuho finansijska kompanija je javna bankarska holding kompanija koja je ostvarila prihod od 1,45 biliona jena u 2017. godini, što je preko 13 milijardi dolara. Virtuelna valuta je rezultat razvoja J-Coin-a, kojeg je u septembru 2017. najavio Mizuho.

Kako je izvestio Cointelegraph u januaru, japanska Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG), peta najveća svetska banka, takođe će lansirati vlastitu digitalnu valutu: MUFG novčić.

Što se tiče regulacije kriptovaluta u Japanu, Agencija za finansijske usluge (FSA), razmišlja o stavljanju kriptovalute u posebnu pravnu kategoriju pod nazivom “kripto-imovina” kako bi se sprečile nedoumice sa zakonskim sredstvima plaćanja.

 

Pripremila: Majda Petrović