Vodeća japanska IT kompanija Fujitsu je uspešno testirala blokčein rešenje koje bi moglo da reši problem neefikasnosti pri upravljanju viškom električne energije, potvrdila je kompanija u saopštenju za medije 29. januara.

Fujitsu, koji je započeo saradnju sa lokalnom kompanijom za distribuciju električne energije ENERES, koristio je blokčein kako bi povećao stopu uspeha pri deljenju energije, uz pomoću procesa poznatog kao “Demand Response” (DR).

DR ima za cilj da predvidi periode najveće potražnje tako što će obezbediti višak energije za one kojima je to potrebno.

Trenutna tehnologija čini DR neefikasnim mehanizmom, kaže Fujitsu, nešto što je blokčein dokazano pomogao da se poboljša.

“Fujitsu je sada osmislio sistem u kojem potrošači električne energije mogu efikasno međusobno razmenjivati viškove električne energije koje su proizveli kroz vlastitu proizvodnju električne energije ili uštede energije”. U saopštenju za medije se dodatno navodi:

“Rezultat je bio poboljšanje od 40% u odnosu na DR bez blokčeina.”

Kompanija se nada da će bolja efikasnost nadahnuti još više potrošača da se prijave za DR:

Ovaj potez nije prvi korak kompanije Fujitsu prema blokčeinu, koji je u junu prošle godine pokrenuo šemu lojalnosti zasnovan na blokčeinu, nakon čega su usledeli planovi za infrastrukturu za devet japanskih banaka u oktobru.

Ove nedelje, Cointelegraph je objavio detaljan izveštaj o trenutnom stanju integracije blokčeina sa industrijom električne energije.

 

Pripremio: Marko Mihajlović