Japanski IT gigant Fujitsu pokrenuo je sistem nagradnih bodova zasnovan na blokčein tehnologiji sa ciljem uvođenja inovacije u maloprodaji, navodi se u saopštenju za medije objavljenom 6. juna.

Sistem za skladištenje podataka zasnovan na blokčein tehnologiji unaprediće tradicionalne maloprodajne promotivne strategije, kao što su kuponi i lojalti bodovi po kojima kompanija tvrdi da će oživeti lokalne ekonomije povećanjem volje potrošača za kupovinom, kao i poboljšanjem metoda analize podataka u maloprodaji. Kao što Fujitsu navodi:

"Sa ovom uslugom korisnici mogu sakupiti digitalne poene ili pečate čitanjem QR kodova lociranih na određenim mestima pomoću pametnih uređaja, a zatim ih zameniti za kupone i druge pogodnosti koje se mogu koristiti u prodavnicama...Pored toga, podaci o prikupljanju i korišćenju poena, pečata i kupona, koji su zabeleženi na blokčein registru, mogu biti povezani sa korisničkim informacijama i koristi se za analizu."

Fujitsu predviđa da će novi sistem, nazvan "Fujitsu Intelligent Society Solution Blockchain Asset Service", pomoći da privuče korisnike na određene promotivne događaje i utiče na potrošačke obrasce, posebno kada se integrišu u određene aplikacije pametnih uređaja.

Sistem je dostupan klijentima u obliku API-a, što znači da klijentima nije neophodno nikakvo znanje o novom ICT okruženju specifičnom za blockčein.

U martu ove godine, kompanija je testirala svoj novi tokenizovani sistem nagrađivanja u ogranku tajvanskih prodavnica FamiliMart. Istraživanje na terenu je imalo za cilj da privuče više korisnika koristeći tehnološku strategiju koja je uključivala komunikacijske robote zajedno sa blokčeinom.

Fujitsu je već dugo bio deo trke za izradu komercijalizovanih platformi blokčeina, radeći na ranijoj platformi blokčeina u avgustu 2017. godine i partnerstvu sa IOTA-om na rešenju za monetizaciju podataka u novembru prošle godine.

Istog meseca, Fujitsu je takođe pokrenuo interoperabilnu platnu platformu koja je koristila pametnu tehnologiju ugovora za međusobno povezivanje više blokčeina za bolju transakciju automatizacije. U martu je Fujitsu otvorio međunarodni centar za inovacije blokčeina u Belgiji.


 

Pripremila: Majda Petrović