Japanski Predstavnički dom je usvojio novu kripto regulativu u Gornjem domu parlamenta, javlja lokalna novinska agencija Nikkei 21. maja.

Donji dom je, prema izveštajima, na nedavnom plenarnom zasedanju preneo kripto-povezane amandmane na postojeći finansijski zakon u Gornji dom.

Kako prenosi Nikkei, amandmani na dva japanska finansijska zakona - Zakon o finansijskim instrumentima i berzama i Zakon o platnim uslugama – nameravaju da ojačaju lokalne propise o procesu trgovanja kriptovalutama. Izmene i dopune su, prema izveštajima, proširile regulativu dodavanjem Zakona o margin trgovanju kriptovalutama.

Novi zakon takođe uključuje promenu terminologije koja se odnosi na kripto, menjajući termin virtualne valute u “kripto imovinu”.

Japanski zakonodavci su prvi put uveli propise za margin trgovanje kriptovalutama u martu 2019. Izvršna vlast japanske vlade, Kabinet Japana, odobrila je nacrte amandmana na japanske zakone o finansijskim instrumentima i platnim uslugama, ograničavajući zaduživanje na trgovinu kriptovalutama na dva do četiri puta od početnog depozita.

Margin trgovanje predstavlja korišćenje pozajmljenih sredstava od brokera kako bi se trgovalo finansijskom imovinom, koja predstavlja kolateral za kredit.

U aprilu, japanski ministar finansija i potpredsednik vlade Taro Aso pozvao je novinare da prestanu da koriste termin virtuelne valute i da pređu na novo uvedeno legalno ime kripto imovina.

Početkom nedelje Cointelegraph je saopštio da Rusija odlaže usvajanje kripto regulative zbog obaveze Radne grupe za finansijsko delovanje o pranju novca da zakonski reguliše termine kriptovaluta i bitkoin (BTC), umesto da koristi jedan termin "digitalna imovina".


 

Pripremila: Majda Petrović