Policija Tokija i Hjogoa, uhapsila je još pet osoba povezanih sa navodnim slučajem prevare, sa 190 miliona jena (odnosno 1,7 miliona dolara) vrednih bitkoina, čime je ukupan broj uhapšenih u tom slučaju porastao na 12, prenosi lokalni medij 16. aprila.

Prema TBS, 25. jula 2017. godine u hotelu Tokio osumnjičeni je navodno predstavio čoveka koji se predstavljao kao izvršni agent kompanije u svojim 40-ima, sa 200 miliona jena (~ 1.9 miliona dolara) u falsifikovanim gotovinskim doznakama.

Nakon što je bio siguran da je njegov agent primio gotovinu, čovek je potom prebacio ~ 190 miliona jena (1,7 miliona dolara) u bitkoinu (BTC) na naznačeni račun kojim upravlja berza kriptovaluta u Jokohami. Pretpostavlja se da su osumnjičeni unovčili bitkoin, zaradivši preko 170 miliona dolara, navodi TBS.

Kentaro Jagihaši (32) osumnjičen je da je upravljao grupom, u kojoj nekolicina ima 20 godina, prema navodima lokalnog izvora Sankei. Prema Sankei, prvih sedam muškaraca uhapšeno je 10. aprila, a svih dvanaest je odbacilo optužbe.

Lokalni izveštaj Tokyo Reporter izvestio je da je žrtva policiji izjavila da je prihvatila dogovor kako bi izbegla plaćanje provizije na uslugu berze kriptovaluta.

Ranije ovog meseca, Uprava japanske Metropolitan policije pojačala je svoju jedinicu za sprovođenje zakona o sajber kriminalu, nakon što je japanska Agencija za nacionalnu policiju (NPA) objavila statistiku, da je preko 662.4 miliona jena (6.2 miliona dolara) bilo je deo prevare ili ukradeno u japanu 2017.godine.


 

Pripremio: Nikola Mosurović