Primećen je značajan porast prijava o sumnjivim kripto transakcijama policiji u Japanu, izveštava Jiji.com 6. decembra.

Prema izveštaju, Nacionalna policijska agencija (NPA) otkrila je da je japanskoj policiji prijavljeno 5.944 prijava o sumnjivim ilegalnim korišćenjima kriptovaluta kao što je pranje novca, između januara i oktobra.

Poređenja radi, broj takvih prijava prošle godine iznosio je 669, ali je njihov broj povećan "nakon primene zakona u aprilu kojim se operateri menjačnice kriptovaluta obavezuju da prijave policiji ako otkriju sumnjive transakcije".

Jedan zvaničnik NPA je izjavio da takvo "povećanje ukazuje na to da su operateri postali svesni o svojoj obavezi prema prijavama."

Kako je nedavno izvestio Cointelegraph, japanska vlada traži načine da spreči utaju poreza na značajnim profitima od kripto transakcija. Prema izvorima kojima je poznata situacija, vlada radi na sistemu koji bi omogućio Nacionalnoj poreskoj agenciji da dobije podatke od posrednika kripto transakcija o kripto korisnicima.

Ranije ove nedelje, Cointelegraph je objavio da Japanska agencija za finansijske usluge (FSA) planira uvođenje strožih ICO propisa u pokušaju da zaštiti investitore od prevare.

 

Pripremila: Majda Petrović