Japanski regulator Agencija za finansijske usluge (FSA) više ne želi da opisuje bitkoin (BTC) kao virtuelnu valutu, izveštava Cointelegraph Japan 8. aprila, pozivajući se na sastanak koji je održan 4. marta.

Tokom  sednice na 41. Generalnoj skupštini Finansijskog saveta i 29. sastanku Finansijskog odeljenja, profesor Ivašita Goto sa Fakulteta za javnu politiku Univerziteta u Kjotu, uputio je peticije članovima da prilagode svoj pogled na bitkoin.

Najveća kriptovaluta postala je nešto više od načina na koji se šalju transakcije,a to je uticalo da se pojavi širom sveta u svojoj desetogodišnjoj istoriji.

"Ne mislim da bi bilo korisno nazvati bitkoin virtuelnom valutom", zaključio je on.

Japan nastavlja da razvija svoju domaću kripto industriju. Postavljen na stvaranje ohrabrujuće regulative, FSA je sada počela da izdaje licence novim kripto berzama koje žele da rade na  japanskom tržištu.

Šema licenciranja, koja ima dugu listu čekanja, bila je delom reakcija na događaje u protekle dve godine, posebno na hak lokalne berze Coincheck od pola milijarde dolara u januaru 2018. godine.

Ostali industrijski potrošački proizvodi takođe nastavljaju da se pojavljuju u zemlji, kao što su planovi za plaćanje putovanja vozom koristeći kriptovalute. Prošle sedmice, japanska trgovačka platforma Liquid dostigla je “unicorn” status nakon što je procenjena na više od milijardu dolara.


 

Pripremila: Majda Petrović