Kompanija za finansijske usluge SBI Holdings objavila je da je obezbedila licencu od strane japanskih regulatora za zajedničku operaciju prenosa novca sa Riplom u saopštenju, 26. septembra.

SBI Ripple Azija, poduhvat koji je u razvoju sa Riplom od 2017. godine, sada ima dozvolu za elektronsko plaćanje kao "pružalac usluga elektronskih poravnanja" prema zakonu koji je donet u martu te godine.

Prema izjavama SBI-a, njegova aplikacija za pametne telefone MoneyTap - koja će korisnicima omogućiti slanje plaćanja putem platforme zasnovane na tehnologiji distribuiranog registra (DLT) – sve je bliža tome da postane dostupna za širu javnost. U izjavi se dodaje:

"SBI Ripple Azija planira da registruje elektronsko poravnanje i druga preduzeća za poravnanje radi pravilnog sprovođenja elektronskih plaćanja i drugih aspekata poravnanja koji se odnose na MoneyTap u budućnosti."

U junu je SBI Holdings pokrenuo sopstvenu menjačnicu VCTRADE, sa riplom (XRP) kao prvim koji će biti podržan, a bitkoin (BTC) će biti priključen kasnije. Ranije ove sedmice, SBI Holdings je objavio da će testirati svoj "S coin" zasnovan na blokčein tehnologiji za kupovinu u maloprodajnim trgovinama za korisnike pametnih telefona.

Japan nastavlja da pooštrava regulatorni nadzor sektora berzi kriptovaluta, s obzirom da je Agencija za finansijske usluge (FSA) potvrdila da će novi učesnici na tržištu biti podvrgnuti sve strožijim proverama pre nego što dobiju potrebnu dozvolu.

 

Pripremila: Majda Petrović