Japanski odbor za oporezivanje je održao debatu s ciljem pojednostavljenja poreza na kriptovalute u sredu, 17. oktobra, u izveštaju kompanije "Sankei News".

Ističući kompleksni režim poreza koji je trenutno na snazi za japanske građane, zvaničnici odbora - koji savetuju vladu o politici - rekli su da je potrebno prilagoditi proceduru kako bi podstakla detaljnije izveštavanje o dobijenim dobitima.

"Okruženje treba prilagoditi tako da poreske prijave mogu biti pojednostavljene", navodi Sankei.

Japan je nastojao da svoju ekonomiju zasniva na budućnosti sa političkim propisima koji se odnose na kriptovalute, što se vidi lokalno kako kompanije koriste komplementarne propise.

Obaveze za oporezivanje, su složene, takođe stroge, a potrošači su tehnički obavezni da podnesu poresku prijavu za bilo koji godišnji dobitak preko 200.000 jena (1.780 dolara), napominje Sankei.

Kako su vlasti u SAD ranije upozoravale prilikom ispitivanja svojih poteškoća u prijavljivanju, broj potrošača koji unose kripto povraćaj je minimalan, dok je procenat koji to čini ispravno verovatno još niži.

Od tada, u Sjedinjenim Državama se vidi da namenjeni alati pomažu investitorima da podnesu poreske prijave posebno usmerene na poresku vlast u državi, Služba unutrašnjih prihoda (IRS). Japanu, u međuvremenu, nedostaje sličan mehanizam koji je lako dostupan.

U budućnosti, kažu zvaničnici, pojednostavljeni režim bi trebao da omogući lako izračunavanje kripto depozita u vezi sa porezom na dividende i donacije.

Sistem bi trebao "biti u stanju da shvati cenu imovine na odgovarajući način", dodali su.


 

Pripremila: Majda Petrović