Japanska Agencija za finansijske usluge (FSA) je demantovala da razmatra uvođenje fondova berzanskih indeksa bitkoina (ETF), prenosi Cointelegraph Japan 9. januara.

Blumberg je nedavno objavio članak u kojem se tvrdi da japanska FSA razmatra odobrenje bitkoin ETF-a, pozivajući se na neimenovane izvore. Nakon što je izveštaj objavljen, Cointelegraph Japan je kontaktirao regulatora, a predstavnici FSA su negirali tvrdnje Blumberga i navode:

“U ovom trenutku se ne bavimo razmatranjem odobrenja ETF-a zasnovanih na kripto imovini.”

Osoblje agencije je izjavilo za Cointelegraph Japan da ne znaju ko je osoba koja je upoznata sa temom koju navodi Blumberg.

U decembru 2018. godine se pojavila vest da FSA razmišlja da uvrsti kriptovalute u novu pravnu kategoriju nazvanu “kripto-imovina”. Klasifikacijom kripta na ovaj način, vlada se navodno “nada da trgovci više neće kupovati kriptovalute u nadi da su priznate kao zakonito sredstvo plaćanja od strane države”.

U tom trenutku, savetodavni odbor FSA je podneo izveštaj u kojem traži promenu termina “virtualna valuta” kako bi se sprečila konfuzija.

FSA razmatra regulaciju neregistrovanih kompanija koje “saleću” ljude da ulažu u kripto, navodno u pokušaju da iskoriste rupe u lokalnim zakonima, preneo je Cointelegraph u utorak.