Japanski finansijski regulator, Agencija za finansijske usluge (FSA), ubrzaće proces prilikom registracije za berze kriptovaluta, izveštava lokalni medij 2. septembra.

FSA je obnovila proces registracije, revidirajući Zakon o platnim uslugama – koji se primenjuje od aprila 2017. - kako bi "proverili da li su (kripto berze) pravilno upravljale rizikom", rekli su izvori za The Japan Times.

Finansijski nadzornik je dodao nekoliko novih karakteristika zakonodavstvu prethodnog akta, povećavajući "broj postavljenih pitanja prilikom pregleda aplikacija na oko 400 stavki, četiri puta više".

FSA će takođe zahtevati pristup evidencijama sa sastanaka odbora za kripto berze, kao i pregled sastava akcionara kompanije kako bi se "proverila povezivanja sa antisocijalnim grupama".

Prema Japan Times-u, kripto berze moraju da "podnesu zapisnike sa sastanaka odbora kako bi proverili da li je održano dovoljno diskusija o merama za održavanje finansijske sigurnosti kompanije i sigurnosti računarskog sistema."

U avgustu je FSA objavila rezultate svojih inspekcija kripto berzi na licu mesta – implementiran nakon haka od 532 miliona dolara koji je u januaru pogodio berzu Coincheck - agencija planira da izvrši blisko nadgledanje učinka novih registrovanih biznis modela kripto berzi.

Kasnije u avgustu Toshihide Endo, poverenik japanske FSA, rekao je Rojtersu da je cilj agencije da razvije kripto industriju, jer joj dozvoljava da "raste pod odgovarajućom regulativom".

Još u julu, FSA je razmišljala o promenama u zakonskoj osnovi propisa o berzama kriptovalutnih sredstava, uz mogućnost prelaska iz Zakona o platnim uslugama na Zakon o finansijskim instrumentima i razmeni (FIEA), kako je izvestio Cointelegraph 3. jula.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić