Japanska agencija za finansijske usluge (FSA) će sprovesti inspekciju u 15 menjačnica kriptovaluta koje čekaju na registraciju, nakon što se dogodio hakerski napad na Coincheck, izveštava The Japan Times.

Japanska kripto menjačnica Coincheck je hakovana 26. januara, a oko 530 miliona dolara u NEM-u je ukradeno.

U sklopu japanske legalizacije bitkoina (BTC) kao metoda plaćanja u aprilu 2017., kripto menjačnice moraju biti registrovane od strane vlade. Kripto menjačnice koje su radile u Japanu pre aprila 2017. godine imale su dozvolu da nastave sa radom dok prolaze kroz proces registracije, navodi The Japan Times.

Menjačnicu Coincheck koja nije bila registrovana u vreme napada, ali je zahtev za registraciju bio u procesu, FSA je pregledala nakon napada 2. februara kako bi na taj način osigurala zaštitu korisnika.

FSA je posle napada naložila svim menjačnicama kriptovaluta u Japanu da podnesu izveštaje o sisemu upravljanja rizicima. Nakon prijema izveštaja od 16 registrovanih i 15 neregistrovanih menjačnica kriptovaluta, FSA je naložila hitne inspekcije svih neregistrovanih menjačnica. Coincheck je svoj izveštaj podneo 13. februara.

Ministar finansija Taro Aso rekao je da će inspekcije na licu mesta najviše pažnje posvetiti merama sigurnosti računarskog sistema i upravljanju imovinom korisnika, izveštava The Japan Times.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić