Japanski finansijski regulator je spreman da uvede novu regulativu za inicijalne ponude novčića (ICO) kako bi zaštitio investitore od prevare, prenosi Jiji Press 1. decembra.

Prema "dobro obaveštenim" izvorima koje navodi Jiji, poslovni subjekti koji rukovode ICO projektima će morati da izvrše registraciju u Japanskoj agenciji za finansijske usluge (FSA).

Agencija, navodno, planira da podnese predloge zakona o reviziji finansijskih instrumenata, berzi i Zakona o platnim servisima na redovnoj sednici Skupštine koja počinje u januaru.

Ova akcija je započeta "s obzirom na brojne lažne slučajeve ICO-a u inostranstvu" i " “ograničava pojedince da ulažu u određene ICO projekte kako bi ih bolje zaštitili".

Studija koju je Cointelegraph objavio u julu identifikovala je 80% ICO projekata sprovedenih 2017. godine kao prevare.

Kao što je Cointelegraph Japan preneo prošlog meseca, FSA sprovodi istraživanje o sektoru virtualnih menjačnica i obavila je deseti sastanak kako bi diskutovala o ICO-ima. Tokeni emitovani tokom ICO-a se klasifikuju u tri kategorije: virtualne valute bez izdavaoca, virtualne valute sa izdavaocem i tokene sa izdavaocem koji su takođe dužni da raspodele prihode.

Prema izveštaju, prva i druga klasifikacija tokena podležu regulaciji kao što su zakon o financijskim instrumentima i berzi. Treći ICO token podleže investicionim propisima kao što su zakon o finansijskim instrumentima i zakon o menjačkim poslovima.

 

Pripremio: Nikola Mosurović