Japanski finansijski nadzorni organ, Agencija za finansijske usluge (FSA), objavila je rezultate inspekcija operatera berzi kriptovaluta, prenosi Cointelegraph Japan 10. augusta.

Na osnovu svojih otkrića, nadzorni organ je odlučio da primeni strožiji nadzor nad novim aplikacijama vezanim za berzu nadajući se da će dobiti zvaničnu operativnu licencu. Na novim registrovanim berzama će biti potrebno da se sprovede inspekcija na licu mesta u ranoj fazi, a agencija planira da bliže ispita efikasnost svojih poslovnih modela.

Prema agenciji, trenutno postoje "stotine" kompanija koja čekaju na njihov pregled.

FSA istraga je otkrila da održavanje njihovih sistema interne kontrole ne drži korak sa brzinom rasta transakcija, što je delimično pripisivano "renesansi" kripto tržišta u jesen 2017. godine.

Prema istrazi, ukupna vrednost digitalnih sredstava domaćih berzi povećala se na 792,8 milijardi jena (7,1 milijardi dolara), što je povećanje od šest puta u razmaku od jedne godine. U međuvremenu, radna snaga većine berzi je manja od 20 ljudi, što znači da u proseku jedan zaposleni upravlja digitalnom imovinom vrednom 3,3 milijarde jena (29,7 miliona dolara).

Sveobuhvatni dokument identifikovao je širok spektar problema u poslovnim modelima berzi, upravljanju rizicima i usaglašenosti, internim revizijama i korporativnom upravljanju. Agencija je dodatno naglasila zabrinutost zbog nedovoljnih mera protiv pranja novca (AML) između pojedinih berzi.

Platforma lokalnih vesti Nikkei je objavila da će nova registracija na berzi - koja je praktično zaustavljena nakon haka do 532 miliona dolara u kriptovalutama na berzi Coincheck u januaru – biti nastavljena nakon privremene FSA objave.

FSA je izjavio da će biti neophodna "značajna" revizija postupaka registracije i da će nastaviti da pruža "prioritet zaštiti investitora".

U maju je FSA uklonio regulatorne odredbe za registrovane berze, uključujući teške restrikcije na trgovanje anonimno orijentisanim altkoinima.

U julu je FSA saopštio da razmišlja o promeni pravnog okvira za regulaciju berzi kriptovaluta, a agencija je takođe nedavno restruktuirana kako bi poboljšala rukovanje finansijskim oblastima, uključujući i kriptovalute.

Samoregulatorno telo, japanska Asocijacija berzi virtuelnih valuta (JVCEA), formirano je početkom marta kako bi razvilo i koordinisalo politike vezane za FSA. Prošlog meseca, JVCEA je najavila da će zahtevati od svojih članova da postavljaju maksimalne limite na količine kojima trguju njihovi kupci.

 

Pripremio: Nikola Mosurović