Japanski gigant za razmenu poruka LINE je pokrenuo sopstvenu kriptovalutu i sopstveni blokčein, navodi se u saopštenju objavljenom 31. avgusta.

LINE je otkrio da je genesis blok na glavnoj mreži (mainnet), izrudaren 23. avgusta. Kompanija opisuje glavnu mrežu kao uslužni servis koji će omogućiti da se decentralizovane aplikacije (dApps) direktno povežu na LINE platformu za razmjenu poruka.

Kompanija planira da emituje ukupno 1 milijardu LINK tokena korisnicima svoje platforme, gde će zadržati 20% - ili 200 miliona tokena - kao rezervu kompanije. Tokeni će se koristiti kao sredstvo plaćanja za niz LINE usluga.

Prema saopštenju, nove tokene emituje filijala iz Singapura pod nazivom LINE Tech Plus PTE koju je LINE kompanija osnovala ranije ovog proleća.

Umesto inicijalne ponude novčića (ICO), novi tokeni će se distribuirati kroz sistem nagrađivanja koji kompenzuje korisnike LINK tokenom kad god koriste određene usluge unutar LINE ekosistema. Kao primer, kompanija navodi da će LINK biti dodijeljen kako bi podstakao korišćenje LINE-ovih uskoro dostupnih dApp usluga. LINE-ov ekonomsko pismo o namerama (whiterpaper) ukazuje na to da će njegova prva dva dApps-a biti pokrenuta do septembra, a dodatnih deset u prvom kvartalu 2019.

Osim primanja tokena kao podsticaja, međunarodni korisnici će moći da trguju LINK-om na nedavno lansiranoj BITBOX berzu za kriptovalute za trgovanje od septembra. U saopštenju se navodi da, kako BITBOX još nije dobio zvaničnu operativnu licencu od strane Japanske agencije za finansijske usluge (FSA), domaći korisnici na početku neće moći koristiti BITBOX kao sredstvo za trgovinu i kupovinu tokena.

Kao što izveštava Cointelegraph, LINE je najavio osnivanje fonda preduzetnog kapitala od 10 miliona dolara početkom ovog meseca, čiji je cilj bio podsticanje razvoja i usvajanja kriptovaluta i blokčein tehnologije.

 

Pirpemio: Nikola Tasić