Kao odgovor povećanom nelegalnom korišćenju kriptovaluta, Nacionalna policija Japana (NPA) planira da koristi softver koji će pratiti istoriju transakcija kriptovaluta, javlja japanska nacionalna televizija NHK 30. avgusta.

U 2019, NPA će koristiti specijalni softver za praćenje istorije transakcija kriptovaluta u okviru zemlje. Ovaj potez je samo deo napora da se policija izbori sa sve većim krađama i nelegalnim upotrebama kritpovaluta.

Kako bi pokrili trošak novog softvera, NPA planira da poveća svoj budžet za 35 miliona jena (oko 315.000 dolara) za sledeću fiskalnu godinu.

Softver je razvila privatna frima čije ime nije objavljeno. Prema NHK-u, softver izvlači podatke potrebne za istragu, prestavlja ih u vizuelnoj formi i prikazuje tačno za šta su kriptovalute upotrebljene.

Ranije tokom meseca, firma za razvijanje bezbednosnih softvera iz Tokija Trend Micro je pronašla malver za bitkoin ATM-ove koji se može kupiti onlajn. Za cenu od 25.000 dolara, kriminalci su mogli da kupe malver za BTC ATM koji dolazi sa karticom koja je spremna za upotrebu i koja sadrži EMV i mogućnost komunikacije u blizini, koja dozvoljava kriminalcima da dobiju bitkoin u vrednosti i do 6.750 dolara, eura ili funti.

Prošle nedelje, komesar japanskog finansijskog regulatora, Agencija za finansijske usluge (FSA), je rekao da ova agencija želi da tržište kriptovaluta “raste uz adekvatnu regulativu”, dodajući da “nemaju nameru da je opterećuju previše”. Cilj FSA-a je da razvije kripto industriju i da nađe “balans” između zaštite potrošača i tehnološkog napretka.

Pre toga, FSA je otkrila rezultate svoje istrage kripto menjačnica, dodajući da će biti potrebna “velika” provera procedura za registrovanje istih. FSA-ova istraga je otkrila da sistemi za kontrolu i održavanje kripto menjačnica nisu u stanju da isprate veliki rast obima trgovanja.

 

Pripremio: Stevan Kostić