Druga po veličini banka u Japanu po aktivi, Sumitomo Mitsui Banking Corporation (SMBC), završila je PoC protokol koristeći blokčein trgovinsku platformu Marco Polo koja je član R3 konzorcijuma. U saopštenju za medije potvrđeno je da je PoC završen 18. februara.

SMBC, koja je jedina japanska banka koja učestvuje u Marco Polo programu, saopštila je da je u partnerstvu sa japanskim Mitsui & Co. povećala efikasnost u trgovinskim procesima.

“PoC je vođen između SMBC i Mitsui & Co. koji ima za cilj poboljšanje produktivnosti u svojim trgovinskim operacijama, testiranjem modula kao što su Potraživanja za finansije i obaveze plaćanja (podmirivanje plaćanja)”, objašnjava se u saopštenju, dodajući:

"SMBC očekuje komercijalizaciju Marco Polo-a u prvoj polovini fiskalne 2019-e godine nakon verifikacije PoC-a."

Pokrenut 2017. godine, Marco Polo je zajednički poduhvat između R3 i irske tehnološke firme TradeIX, koji ciljaju na korišćenje komercijalnog finansiranja koristeći tehnologiju distribuiranog registra.

Koristeći R3 Corda tehnologiju, ukupno 15 banaka članica konzorcijuma trenutno učestvuju u konzorcijumu Marco Polo, uključujući ING, NatWest i BNP Paribas.

U maju prošle godine, najveća banka u Tajlandu, Bangkok Bank, takođe se pridružila inicijativi s ciljem da olakša trgovinsko finansiranje.

R3 je grupa preduzeća, banaka i drugih entiteta sa sedištem u Njujorku, osnovana 2014. godine kao kompanija za distribuiranu tehnologiju. Kada je u septembru 2015. godine lansirana, imala je ukupno devet članova. Ovog januara, R3 je najavio lansiranje svoje Corda mreže, sa sadašnjim konzorcijumom od preko 300 članova.