U trci da usvoje tehnologiju blockchain-a i smanje troškove, finansijske kompanije moraju da se nose sa višestrukim izazovima. Japanske finansijske kompanije su pogođene najosnovnijim izazovom - nedostatkom tehničkih eksperata.

Japan - pozitivne regulative

Japanska vlada je bila aktivna u regulisanju kompanija koje se bave kriptovalutama. Donet je zakon koji reguliše bitcoin menjačke poslove nakon debakla Mt Gox-a. Japanska Vlada je donela zakon u maju 2016. godine, kojim je prepoznala da virtuelna valuta ima funkciju sličnu novcu. Japan je takođe olakšao propise, sada omogućava bankama da investiraju u Fintech firme, što će istima olakšati prikupljanje kapitala.

Manjak stručnjaka

Rojters je izvestio da nedostatak blockchain stručnjaka ometa japanske finansijske firme u prihvatanju blockchain tehnologije. Iako postoji nekoliko fintech startapa u Japanu, broj vrhunskih stručnjaka je mali. Očekuje se nastavak situacije, jer je potreban određen vremenski period da se ovakve veštine razviju.

Jezička barijera

Za razliku od engleskog govornog područja, Japan ne može da se osloni na uvoz stranih talenata kako bi pokrili svoje nedostatke. Japan ima stroge imigracione uslove, za razliku od SAD-a ili Kanade. Vlada ima bodovni sistem kojim odobrava pravo na rad visoko-stručnim i obrazovanim radnicima. Međutim, postoji jezička barijera koja može da spreči ljude koji nemaju znanje japanskog jezika da rade u japanskim firmama.

Uz saradnju, napred!

Iako postoji manjak blockchain stručnjaka, to nije sprečilo japanske banke da sarađuju sa stranim partnerima kao što je Ripple. Konzorcijum 15 banaka, koji uključuje Yokohama i SBI Sumishin Net banku, okupio se kako bi proučio primenu blockchain tehnologije u platnom prometu. Kroz korišćenje sistema poravnanja koji je razvio Ripple, oni planiraju da smanje troškove poslovanja. Očekuje se napredak u usvajanju blockchain tehnologije u Japanu, najviše putem saradnje.