Ubrzo nakon prepoznavanja bitkoina i digitalnih valuta, Japan nastavlja da preduzima temeljne korake da stvori atraktivno okruženje za trgovanje digitalnim valutama i upotrebu u svakodnevnim kupovinama.

Japanske menjačnice su se udružile kako bi obezbedile nesmetano funkcionisanje od 1. avgusta.

Vežite se

Predlog za poboljšanje bitkoina (BIP) 148 je spreman za signalizaciju od strane rudara sa nadom da će preći prag aktivacije (smanjeni konsenzus od 80%).

To znači da će transakcije postati i brže i jeftinije. Međutim, ne slažu se svi i nije sigurno da li će to biti realizovano.  Scenario u kojem dolazi do Bitkoin forka ili razdvajanja na dva odvojena lanca je moguće ako dovoljno učesnika ne pristane na signalizaciju za BIP148.

Događaji od 1. avgusta su uznemirili tržište, jer je juli i dalje najuzburkaniji mesec s kojim su se trgovci suočili ove godine. Nema sumnje da  moguće račvanje glavna kriptovaluta veliki događaj i može doći do poremećaja, bez obzira na ishod.

Neizvesnost

Nikkei Asian Review izveštava da su lokalne menjačnice kao što je Bitbank, Tech Bureau odlučile da nastave trgovanje, dok će uplate i isplate biti privremeno blokirane. Najveća menjačnica u Japanu, bitFlyer, još nije objavila plan akcije i očekuje se da će to učiniti sledeće nedelje. Zbog nestalnosti i nesigurnosti mnogi trgovci bi se mogli odlučiti da kompletno napuste kripto, dok drugi pokušavaju da iskoriste mogućnosti tokom ovog perioda.

BitFlyer je najavio uvođenje Lajtkoina 12. jula. Pravovremeni dodatak možda nije slučajnost. Valuta reklamirana kao"srebro pored Bitkoina kao zlata", skočila je četiri puta od početka godine i brzo postaje omiljena među trgovcima kao najsličniji Bitkoinu.

Spremni

Japan je donekle bio lider u privlačnom ambijentu za kriptovalutu. Nacionalni lanac Bic Camera je počeo da nudi klijentima mogućnost plaćanja bitkoinom u inicijalnom probnom periodu. Prodavac je 11. jula najavio predstavljanje na nacionalnom nivou uz pomoć najveće menjačnice u državi - BitFlyer.

"Potražnja je bila toliko velika za bitkoinom da je u jednom trenutku došlo do premije od čak 300 dolara."

Još jedan znak da Japan prednjači  je brza promena u zakonodavstvu kako bi se eliminisalo osam podsto poreza na potrošnju na Bitkoin.

Sve u kratkom roku od šest meseci, nacija je prošla od prepoznavanja kriptovaluta do implementacije u svakodnevnim plaćanjima i sada u budnu pažnju na menjačnice promoviše sigurne razmene. Čini se da je malo verovatno da je Japan zainteresovan da bude domaćin drugom mogućem MtGox-u.