Hirosaki, grad u Japanu je počeo da prima Bitkoin donacije u prvoj inicijativi ove vrste od strane javnih institucija u zemlji. Ova vest dolazi u jeku vesti starih nekoliko nedelja da 260.000 radnji u Japanu počinju da pihvataju digitalnu valutu kao način plaćanja.

Poznat po svom Amori Prefecture parku koji ima 2600 drveća trešnje i 400 godina star zamak, Hirosaki grad počinje da prihvata bitkoin donaciju za prikupljanje sredstava za očuvanje 50 vrsti trešanja i popravku kamenih zidova zamka za buduća pokoljenja.

Prema japanskoj nacionalnoj televiziji NHK koja je prenela vest u četvrtak 20. aprila da parkom prođe 2 miliona ljudi tokom glavne sezone svake godine, stoga je neophodno da se brine o drveću što košta stotine hiljada dolara godišnje. Emiter navodi da su gradski zvaničnici odlučili da prikupe donacije u bitkoinima da bi podstakli prekookeanske donacije iz inostranstva jer je valuta popularna van Japana i naknade za doznake su niske. Takođe, zamenik gradonačelnika Noboru Yamamoto je rekao da bitkoin može da omogući rešenje drugim japanskim lokalnim vlastima kada im bude najviše trebalo da prikupe sredstva.

CoinCheck, japanska bitkoin kompanija koja sarađuje sa lokalnom samoupravom na inicijativi, citira osoblje gradske vlade Hirosakija koji kažu:

Očekujemo da bitkoin donacije postanu efikasan pristup da se promoviše Hirosakijeve cvetove trešenje i zamak, posebno za ljude van Japana.

On je dodao: Prilikom prikupljanja donacija iz inostranstva karakteristike Blokčeina kao što je brz proces plaćanja, niski troškovi obrade i transparentnost i sigurnost transakcije povećavaju efikasnost sredstava.

Osim toga, Bitkoin donacija omogućava brzo slanje novca samo čitajući QR kod sa pamtnim telefonom, kao i proveru napretka i ishod donacija u realnom vremenu. Mislili smo da ove karakteristike Blokčeina mogu povećati zadovoljstvo i da pruže nezaboravan doživljaj donacije za donatore. Takođe očekujemo da će bitkoin donacije biti jedinstvena šansa za promociju turizma. Kada je reč o više praktičnih pogodnosti, Bitkoin donacija zahteva mnogo manje početnih troškova i tekućih troškova kada ga poredimo sa tradicionalnim metodama.

Poslovođa CoinCheck-a, Kagayaki Kawabata, ukazuje na dramatično povećanje svesti o bitkoinu kod japanskog stanovništva. Pre nekoliko godina, vlada se uopšte nije bavila bitkoinom. Sada čak i vlada pokazuje svoj interes da koristi bitkoin kao promotivno sredstvo koje privlači strane posetioce u njihov grad.

Hirosakijev festival trešanja se održava 22 aprila 2017.