Odeljenje kineskog giganta JD.com, JD Finance, osnovao je Smart City Research institut u svom sedištu u Nanjing-u, prenosi People’s Daily 28. septembra.

Jingdong Group (JD.com) je kineska kompanije za onlajn prodaju koja se fokusira na nova tehnološka rešenja u internet prodaji, logistici i finansijama. Sa novim institutom, JD.com planira da pokrene razvoj “pametnog grada” uz pomoć veštačke inteligencije (AI), “big data” i blokčein tehnologije.

Kompanijino prvo regionalno sedište u Nanjing-u će uticati na “celu istočnu Kinu” i imaće za cilj da smanji troškove i da poveća efikasnost. U izveštaju stoji da su prioriteti kompanije sledeći:

“Napredna inteligentna rešenja u oblasti urbane sredine, transporta, planiranja, potrošnje energije, trgovine, bezbednosti, zdravstva, ‘kreditnih gradova’ i elektronske uprave.”

JD.com je primenio blokčein tehnologiju u raznim aspektima svog biznisa, od logistike i lanca snabdevanja do emitovanja blokčein obveznica iza kojih stoji imovina.

U avgustu, JD.com je otkrio svoju novu Blockchain-as-a-Service (BaaS) platformu. Novi alat, pod nazivom JD Blockchain Open platforma, će navodno omogućiti kompanijama da naprave, hostuju i implementiraju blokčein rešenja bez potrebe da razvijaju tehnologiju od početka.

Prošlog meseca, kineski konglomerat koji posluje u osiguranju, bankarstvu i finansijskim servisima i jedna od najvećih svetskih osiguravajućih grupa, Ping An Insurance, su objavili “pismo o namenama za pametne gradove”, koji ima za cilj da “pomogne vladi da razvije novi model uprave ‘grada kao usluge’ (city as a service).”


 

Pripremio: Stevan Kostić