Vlasti u Johanesburgu čvrste su u stavu da odbijaju da plate otkupninu od 4 bitkona hakerima koji su prošle nedelje ciljali na opštinske sisteme.

U izjavi objavljenoj na službenom Tviter nalogu 28. oktobra, gradsko veće Johanesburga potvrdilo je da je napad pogodio usluge koje uključuju komunalne račune, procenu imovine i zemljišne informacione sisteme, kao i usluge e-zdravlja i biblioteka.

Prekršaj, do kojeg je došlo 24. oktobra, bio je praćen zahtevom za otkupninu od 4 bitkoina (u vrednosti blizu 37.000 dolara u vreme pisanja vesti) koji treba da se isplati do 28. oktobra.

"Napad" na Joburgere

Većnica Funzela Ngobeni - zadužena za finansije i odgovorna za grupnu informacijsku i komunikacijsku tehnologiju - potvrdila je da vlasti neće ustupiti zahtevima hakera.

Ona je dodala da je grad uveren da može da „vrati sisteme u punu funkcionalnost“ i već je predstavio nekoliko svojih kritičnih sistema koji se odnose na korisnike.

Ostale oblasti na kojima grad radi uključuju i njegove internetske centre za usluge korisnika, vodosnabdevanje i komunalne poslove - dok gradski kol centar i dalje ostaje u funkciji.

„Grad je uvek zauzimao stav protiv bezakonja bilo koje prirode i oblika“, dodala je Ngobeni. "Ovaj visokotehnološki napad se ne vidi samo kao napad na sistem grada - već i kao napad na ljude u našem gradu."

Prema izvještaju CNN-a od 29. oktobra, nakon napada, hakeri su e-poštom direktno zahtevali plaćanje bitkoinom, nagovarajući vlasti da isključe sve sisteme kako bi umanjili rizik od daljeg napada.

Broj kripto ransomvera se ne smanjuje

Ranije ovog meseca, Evropol je objavio novi izveštaj koji pokazuje da kripto ransomveri i dalje ostaju najčešći hakerski napadi sa kojima se vlasti suočavaju.