Džon Mekafi je rekao da nije odgovornost kripto-kompanija da pomažu u sprečavanju upotrebe kriptovaluta u kriminalu. Mekafi je izneo svoje primedbe u intervjuu novinskoj agenciji The Hill 11. novembra sa sedištem u Vašingtonu.

Mekafi je tvrdio da vlasti ne bi trebalo da zahtevaju od kompanija za kriptovalute i trgovačkih platformi da im pomognu da kontrolišu upotrebu digitalne valute u nezakonitim aktivnostima. Mekafi je rekao da se nada da će "društveni uticaj oslobađanja ljudi od preopterećene i korumpirane vlade" prevladati nad "onim malim delom kriminalaca koji će delovati u ovom sektoru."

„Ne možete da prebacite odgovornost na mene kao preduzetnika. Ne možete od mene da zahtevate da vam pomognem u sprečavanju onoga što bi moglo biti budući zločin."

Kao što je Cointelegraph izvestio prošlog avgusta, američki FinCEN je otkrio je da je agencija primetila porast podataka u kripto izveštajima o sumnjivim aktivnostima, čiji je broj tada bio veći od 1.500 mesečno.

Učesnici u sektoru postaju proaktivni u borbi protiv upotrebe kriptovaluta u kriminale svrhe

Uprkos Mekafievim tvrdnjama da kripto kompanije nisu odgovorne za praćenje sumnjivog ponašanja povezanog sa digitalnim valutama, drugi učesnici u sektoru preuzimaju aktivniju ulogu.

Nedavno, kompanija Chainalysis je pokrenula alat za upozorenja zbog sumnjivih transakcija u 15 vodećih kriptovaluta. Cilj ovog alata je da pomogne berzama kriptovaluta i drugim finansijskim institucijama da ublaže svoje regulatorne i reputacijske rizike.

Prema izveštaju kompanije Chainalysis objavljenom ovog proleća, 64% ransomver napada novčanih sredstava obuhvatalo je pranje sredstava putem berzi kriptovaluta, 12% je uključivalo usluge miksovanja i 6% koristilo P2P mreže, dok su drugi koristili provajdere usluga trgovaca ili dark veb tržišta.

Međutim, krajem avgusta, Chainalysis je otkrio da ukradeni fondovi koji su poslata mikserima kriptovalute predstavljaju samo 8,1% svih sredstava.