Broj bitkoin ATM-ova je preskočio 1000 po CoinATMRadar-u koji koristi mapu da pronađe lokaciju bitkoin ATM-a kao i menjačnice za alternativne kriptovalute.

SAD su šampioni!

Trenutno postoje 1002 ATM-a, većina njih se nalaze u SAD, čak njih 621. Južna Afrika je jedina zemlja u Africi na listi sa samo jednom mašinom. Što se tiče proizvođača bitkoin ATM-ova, Genesis Coin je na vrhu liste sa njihovim brendiranim mašinama koje se nalaze na 442 lokacije, dok Lamassu ima 197, a General Bytes ima postavljene mašine na 159 lokacija. U Srbiji se trenutno nalaze 3 bitkoin ATM-a. Postavljeni su na dve lokacije u Beogradu i jednoj u Novom Sadu. Tačne lokacije možete videti na sledećem linku.

Ova činjenica da najviše ATM-ova ima u SAD-u nije iznenađujuća jer izgleda da SAD pretenduje da postane novo glavno tržište za bitkoin u narednim godinama. Nekoliko faktora utiču na ove okolnosti, oni uključuju ekonomiju, valutu, stanovništvo, veći raspoloživi dohodak i kao glavni faktor događaji u Kini.

U osnovi, ATM obezbeđuje jedan od najlakših načina da se kupuju i prodaju bitkoini jer je već poznata upotreba ATM mašina u tradicionalnom smislu.

U svom blogu objavljenom 17. februara u petak, CoinATMRadar napominje da su poslednjih 7 dana prosečno 4 nove mašine instalirane na dnevnom nivou. To znači da se skoro 30 novih mašina instaliralo tokom prošle nedelje.

U maju prošle godine je bilo 639 bitkoin ATM-a na svetu po CoinATMRadaru. Novo stanje pokazuje povećanje od oko 56 % za 9 meseci. 2014. isti sajt je pokazao 211 Bitkoin atm-ova.

Technavio, globalno tržište ATM-ova, preneo je prošle godine da postoji rastuća potreba za automatizovanim bankarskim aparatima, uključujući bitkoin aparate u zemljama u razvoju kao što su Nigerija, Indija i Kenija.

Korelacija sa cenom bitkoina

Bilo da ima korelacije između povećanja broja bitkoin atm-ova i pomeranja cene digitalne valute njihovo usvanjanje će se tek uspostaviti.

Pored onih sa komercijalnim fokusom, neke od privatnih organizacija koje su postavile svoje lične automate uključujući tu Deloitte i Ernst & Young, dve od Velike četvorke računovodstvenih svetskih korporacija koje su postavile bitkoin ATM-ove u njihove javne kancelarije u Švajcarskoj omogućavajući svojim zaposlenima i klijentima da nabave i prodaju bitkoin.