Suosnivač itirijuma Džozef Lubin rekao je za Berlin da je to "najvažniji grad u blokčein kosmosu", prenosi Cointelegraph auf Deutsch 25. jula.

Lubin je rekao: "Berlin ima infrastrukturu, Berlin ima talenat, stvarno dobri programeri su ovde." Lubin je dodao da, ukoliko Berlin želi da zadrži status blokčein centra, "vlada mora da uspostavi više programa za promociju blokčeina".

Prema Lubinu, blokčein je još uvek u povoju. Suosnivač itirijuma, koji se sada koncentriše na razvoj aplikacija na itirijumovom blokčeinu sa svojom kompanijom ConsenSys, rekao je:

"Videli smo mnogo pucanja mehurova, i viđaćemo ih češće u blokčeinu i kriptovalutama. Na 30 dolara bitkoin je bio mehur, kao i na 200 i 20.000 dolara."

Iako je manje zainteresovan za kriptovalute, uzbuđenje oko bitkoina je sve samo ne loše, kaže Lubin, jer će na tržište doneti više novca i unaprediti tehnologiju.

Lubinova glavna briga je razvoj sledeće faze Interneta, na koju se odnosi Web 3.0. Prema Lubinu, "stari veb" ima previše grešaka; ljudi nemaju kontrolu nad svojim podacima, što znači da kompanije mogu iskoristiti podatke o korisnicima, a ne postoji brz sistem za rešavanje prekograničnih plaćanja.

Lubin je rekao: "Moramo da pobegnemo od silosa, od kompanija koje prikupljaju podatke i zarađuju, a ljudima to treba vratiti u njihove ruke".

U intervjuu za Cointelegraph, Lubin je rekao da kada je Vitalik Buterin došao do opisa za itirijum platforme, "to je u suštini bio najelegantniji, najmoćniji opis blokčein platforme do tada".

Lubin je dodao da je itirijum "u suštini omogućio milijardama programera da ne brinu previše o tome šta se dešava na protokolskom nivou i da jednostavno grade sa alatima sličnim onima na koje su navikli prilikom pravljenja veb i mobilnih aplikacija i da identifikuju sopstveni problem i izgrade sopstveno rešenje."

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić