Suosnivač Itirijuma (ETH) Džozef Lubin rekao je da će Itirijumov blokčein postati oko 1000 puta skalabilniji za 18 do 24 meseca. Lubin je to izjavio tokom intervjua za Cointelegraph 11. maja

Lubin je precizirao da će razvoj koji će doneti tako drastično povećanje skalabilnosti ekosistemu biti Itirijum 2.0, koji se naziva i “Serenity”. On je objasnio da je razvoj podeljen u četiri faze i da osam grupa već razvijaju klijente za novi blokčein. Lubin je takođe obećao:

"U kratkom vremenskom pariodu trebalo bi da imamo potpuno operativni testnet, a moguće je da ćemo do kraja ove godine imati potpuno operativnu fazu 0 Itirijuma 2.0."

Lubin je objasnio da postoji više načina na koje bi se novi blokčein mogao povezati sa starim, napominjući da će iter tokeni moći da pređu sa starog blokčeina na novi i da "mogu postojati dvosmerni mehanizmi".

Lubin se osvrnuo i na zabrinutost zbog proof-of-stake (PoS) algoritma, navodeći da je detaljno istražen kako bi se osigurala njegova održivost pre nego što su timovi počeli da rade na njegovoj implementaciji. On je rekao da se u blokčein dodaju nove karakteristike kako bi bile kompatibilne sa više slučajeva upotrebe, navodeći privatne transakcije kao primer.

Kako je Cointelegraph objavio ranije prošle nedelje, direktor kompanije za kripto analitiku Messari je izneo prognozu da se tranzicija na Itirijum 2.0 neće dogoditi do 2021. godine.

Preston Van Lun, suosnivač kompanije Prysmatic Labs, objavio je prošle sedmice da je Itirijum 2.0 testnet blokčein aktivan.