Analitičari iz JP Morgana predviđa da bi bitkoin (BTC) mogao da padne ispod 1.260 dolara, dok banke neće imati benefita od blokčeina još 3 do 5 godina najmanje, prenosi Rojters 24. januara.

Prema Rojtersu, analitičari iz velike globalne investicione banke smatraju da je prava vrednost kriptovaluta još uvek nedokazana, i da imaju smisla samo u hipotetičkom “distopijskom” okruženju gde su investitori izgubili veru u glavna tradicionalna sredstva kao što su zlato i američki dolar. Analitičari navode u izveštaju:

“Čak i u ekstremnim slučajevima kao što su recesija ili finansijske krize, postoje manje likvidni i manje komplikovani instrumenti za vršenje transakcija, investiranje i hedžing od kriptovaluta.”

Iz JP Morgana su takođe rekli da je uključenost institucija na kripto tržištu opala tokom proteklih šest meseci, čime su individualni trgovci postali većina na tržištu. U njihovom kripto izveštaju, kompanija tvrdi da će korišćenje kriptovaluta za plaćanja ostati “izazov”, dodajući da firma u 2018. godini nije uspela da pronađe veće trgovce koji prihvataju kirpto.

Analitičari iz JP Morgana su dalje tvrdili da će bitkoin verovatno pasti na oko 2.400 dolara i da može da padne na čak 1.260 ako se nastavi ovaj opadajući trend. U vreme pisanja bitkoinom se trguje za 1.260 dolara i u padu je za oko 1,7% tokom protekle nedelje prema podacima sa CoinMarketCap-a.

Iako JP Morgan predviđa da blokčein tehnologija neće napraviti neke značajne promene za banke bar u narednih 3 do 5 godina, investiciona banka svakako zaključuje da tehnologija distribuiranog ragistra (DLT) ima potencijal da smanji troškove za globalne banke i digitalizuje razne kompleksne procese.

Direktor JP Morgana Džejmi Dimon je vrlo kritičan prema kriptovalutama, uključujući i bitkoin, koje je nazvao “prevarom” u septembru 2017. Iako je prethodno rekao da ne mari za bitkoin, priznaje da blokčein ima potencijal, navodeći: “Blokčein je stvaran, njegova tehnologja, ali bitkoin nije isit kao fiat valuta.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić