Analitičari JP Morgana: Bitkoin bi mogao da padne na 1.260 dolara

Analitičari iz JP Morgana predviđa da bi bitkoin (BTC) mogao da padne ispod 1.260 dolara, dok banke neće imati benefita od blokčeina još 3 do 5 godina najmanje, prenosi Rojters 24. januara.

Prema Rojtersu, analitičari iz velike globalne investicione banke smatraju da je prava vrednost kriptovaluta još uvek nedokazana, i da imaju smisla samo u hipotetičkom “distopijskom” okruženju gde su investitori izgubili veru u glavna tradicionalna sredstva kao što su zlato i američki dolar. Analitičari navode u izveštaju:

“Čak i u ekstremnim slučajevima kao što su recesija ili finansijske krize, postoje manje likvidni i manje komplikovani instrumenti za vršenje transakcija, investiranje i hedžing od kriptovaluta.”

Iz JP Morgana su takođe rekli da je uključenost institucija na kripto tržištu opala tokom proteklih šest meseci, čime su individualni trgovci postali većina na tržištu. U njihovom kripto izveštaju, kompanija tvrdi da će korišćenje kriptovaluta za plaćanja ostati “izazov”, dodajući da firma u 2018. godini nije uspela da pronađe veće trgovce koji prihvataju kirpto.

Analitičari iz JP Morgana su dalje tvrdili da će bitkoin verovatno pasti na oko 2.400 dolara i da može da padne na čak 1.260 ako se nastavi ovaj opadajući trend. U vreme pisanja bitkoinom se trguje za 1.260 dolara i u padu je za oko 1,7% tokom protekle nedelje prema podacima sa CoinMarketCap-a.

Iako JP Morgan predviđa da blokčein tehnologija neće napraviti neke značajne promene za banke bar u narednih 3 do 5 godina, investiciona banka svakako zaključuje da tehnologija distribuiranog ragistra (DLT) ima potencijal da smanji troškove za globalne banke i digitalizuje razne kompleksne procese.

Direktor JP Morgana Džejmi Dimon je vrlo kritičan prema kriptovalutama, uključujući i bitkoin, koje je nazvao “prevarom” u septembru 2017. Iako je prethodno rekao da ne mari za bitkoin, priznaje da blokčein ima potencijal, navodeći: “Blokčein je stvaran, njegova tehnologja, ali bitkoin nije isit kao fiat valuta.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić