J.P. Morgan Chase & Co predstavio je prototip svoje blokčein platforme za tržišta kapitala, koji ima za cilj smanjenje troškova i omogućavanje lakših transakcija hartija od vrednosti. Objava je usledila na njujorškoj Konsenzus konferenciji održanoj u sredu, izvestio je Vol Strit magazin 16. maja.

Kristin Moj, izvršna direktorka J.P. Morgan-ovog Centra za istraživanje blokčeina, rekla je  

Vol Strit magazinu da blokčein “ima potencijal da bude nešto što će da promeni” infrastrukturu tržišta kapitala.

Ona je objasnila da tržišta kapitala  - u kojima se prenosi ogomna količina kapitala - uključuju višestruke sisteme i tokove informacija između više različitih zaintersovanih strana, “od onih koji izdaju sredstva i upravljaju njima do onih koji vrše obračune između banaka i upravnika fondova”. “Obećanje da se finansijski instrumenti izvorno izdaju na blokčeinu znači da možete da podelite tu infrastrukturu “, rekla je ona.

Moj je izjavila za Vol Strit magazin da blokčein može da ponudi jedinstvenu aplikaciju koja se može pratiti uživo, a koju bi svaki od više entiteta mogao deliti i u njoj učestvovati. Ovo bi moglo da donese značajne uštede, naglasila je ona, kao i prevazilaženje pitanja poverenja među strankama.

J.P. Morgan, zajedno sa Santander-om i drugim velikim bankama i akterima u industriji tehnologije, deo je Enterprise Ethereum Alliance-a, neprofitne organizacije koja se koncentriše na ostvarivanje kompitabilnosti između itirijum blokčein aplikacija, kao i na unapređivanje njihove privatnosti, skalabilnosti i sigurnosti.

Kao što je Cointelegraph izvestio ranije ovog meseca, J.P. Morgan radi na blokčein integraciji, kako bi obnovio svoje sisteme plaćanja, kliringa i poravnanja. Nedavno su podneli zahtev za patent za P2P unutarbankarske i međubankarske transfere u realnom vremenu, bazirane na blokčein tehnologiji.

Potpredsednik J.P. Morgan-a, Danijel Pinto, potvrdio je da je banka “istraživala” kripto prostor, dodavši da “nije ni sumnjao” da će tehnologija “odigrati ulogu” u budućnosti banke. Ukazao je da će “tokenizacija” tradicionalnog finansijskog sektora, međutim, doživeti obnavljanja, rekavši kako misli da:

"Kriptovalute jesu stvarne, ali ne u trenutnom obliku." 

Pripremila: Kristina Ristin