Korisnici usluga J.P. Morgan Chase-a Bank of America i Citigroup-a ne mogu kupovati kriptovalute putem kreditnih kartica, preneo je CNBC 3. februara.

J.P. Morgan Chase je potvrdio za CNBC još 25. januara da dozvoljavaju kupovinu kriptovaluta putem kreditnih kartica i Bank of America kao i Citigroup su izjavili da razmatraju svoju politiku poslovanja kada je reč o kupovini kripta putem kreditnih kartica.

Međutim, J.P. Morgan Chase je svoju politiku poslovanja brzo promenio, dok je portparol banke izjavio za CNBC:

"U ovom trenutku, mi ne procesuiramo kupovinu kriptovaluta putem kreditnih kartica, zbog velike volatilnosti i rizika koje one donose. Razmotrićemo ovo pitanje kako  tržište bude nastavilo da evoluira."

Citigroup je u isto vreme izvestio da oni "više ne dopuštaju kupovinu kriptovaluta putem kreditnih kartica" i da će razmotriti svoj stav kako se tržište bude razvijalo, dok Bank of America zabranjuje kupovinu kreditnim karticama i ostavlja poslovnu politiku nerešenom.

Nedavni FUD (strah, nesigurnost i sumnja) u medijima ove sedmice izazvao je pad bitkoina ispod 8.000 dolara po prvi put od novembra 2017., što je najverovatnije uplašilo velike banke da razmotre svoja poslovanja vezana za kreditne kartice.

Prošle nedelje, kada je J.P. Morgan Chase još uvek dozvoljavao kupovinu kripta kreditnim karticama, bitkoinova cena se kretala oko 11.700 dolara na CoinMarketCap-u.

Džejmi Dimon, direktor J.P Morgan Chase-a, koji je ranije nazivao bitkoin "prevarom" i pretio da će otpustiti bilo kog zaposlenog koji investira u kriptovalute, rekao je novinaru Cointelegraph-a na svetskom ekonomskom forumu (WEC) 24. januara da on "nije skeptik" vezano za njegovu prethodnu kritiku.


 

Pripremio: Bojan Zečević